eKirjan julkaiseminen

 10.07.2016

ilmaiset-ekirjat-blogikuva

Kirjan kustantaminen ja painattaminen on kallista. Perinteisesti kirjailijan ja kaupan hyllyn välillä on ollut syvä kuilu, joka koostuu toimitus-, painatus-, kuljetus- ja markkinointikustannuksista sekä muista pienistä ja suurista ongelmista ja kustannuksista. Kustantamot ovat olleet ainoa keino päästä kuilun yli, ja kirjan painattaminen ja myyminen omatoimisesti on ollut riskialtista ja vaikeaa. eKirjan kanssa etäisyys kirjoittajan ja yleisön välillä on paljon pienempi, ja eKirjan julkaiseminen itse on erittäin helppoa ja kustannuksiltaan miltei olematonta.

Ihmiset kirjoittavat ja julkaisevat kirjoja eri syistä: osa tavoittelee uraa ja taloudellisia voittoja kirjallisuuden kautta, osa haluaa saavutuksen tunteen omasta työstä ja osa markkinoi osaamistaan ja tietojaan itsejulkaisun kautta. Mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja julkaisemiseen on myös monia, ja paras vaihtoehto määräytyy lähinnä omien tavoitteiden kautta. Jos haluaa elättää itsensä kirjoittamalla, voiton saaminen on tavoitteiden listassa aika korkealla, ja julkaisu pitää melko varmasti tähdätä kansainvälisille markkinoille. Jos tärkeintä on oma kirjoittamisen nautinto ja yleisön suosio on toisarvoista, voi kirjansa tarjota myös pilkkahintaan tai vapaasti luettavaksi ja jaettavaksi.

Mikäli kirjoittaminen ja julkaiseminen on kiinnostava ajatus tai haluat vain tietää, miten se käytännössä onnistuu, tässä on pääkohdittain askeleet eKirjan julkaisemiseen:

1. Kirjoita hyvä käsikirjoitus

Tämä on prosessin ratkaisevin ja haastavin kohta, mikä ei varmastikaan ole kenellekään yllätys. Kirjoittaminen on enimmäkseen kovaa työtä: huomiota ja menestystä saadakseen kirjan on oltava houkuttava, omalaatuinen – ja kaikkein tärkeintä – hyvin kirjoitettu. Tässä rehellinen ja rakentava palaute on todella tärkeää, sillä se antaa rehellisen kuvan siitä, miten joku toinen kokee ja tulkitsee kirjoituksesi. Luetuta teksti muilla ja kuuntele tarkkaan, mitä palautetta saat ja et saa.

Koska kirjan julkaisemisesta ja kirjailijaksi ryhtymisestä on tehty helppoa, väistämättömästi sitä tulee tapahtumaan paljon, ja itsenäisten julkaisijoiden määrä on ns. kohtuullinen Amazonissa, Smashwordsissa ja muilla alustoilla. Kilpailu lukijoiden huomiosta on kovaa, ja erottautuminen voi olla vaikeaa: varsinkin jos oma kirjoitus osuu tyypillisiin ylitarjonnan lajeihin, kuten laihdutus- ja lifestyle-oppaat, romanssipokkarit tai dekkarit. Omalaatuinen ja kiinnostava idea on todella suuri apu, sillä kirjojen selailijalle tärkeintä ovat kansikuva ja lyhyt kuvaus, jonka hän saa kirjastasi.

2. Muokkaus ja formatointi julkaistavaan muotoon

Koneella oleva tekstitiedosto ei ole vielä lähelläkään sama asia kuin luettava kirja, ja opus magnuksesi tarvitsee vielä paljon. Tekstitiedoston muuntaminen luettavaan muotoon, kuten PDF, Mobi tai ePub. ei ole vaikeaa, mutta tässä elämää voi helpottaa oikealla ohjelmistolla, kuten Calibre, Mobipocket eBook creator tai Applen iBooks Author. Myös esimerkiksi Smashwords-julkaisualustalla on työkalu, joka muuntaa käsikirjoituksesi luettavaan muotoon puolestasi.

Toinen tärkeä asia huomioitavaksi on kansikuva, joka on olennainen tekijä lukijan huomion saamisessa. Samalla kansikuva houkuttelee kirjan kuvauksen lukemiseen, ja tätä kautta asiakas saadaan harkitsemaan kirjan lukemista ja ostoa. Voit tehdä kansikuvan itse: käytännössä tähän vaaditaan vain hyvälaatuinen jpg-kuvatiedosto. eKirjojen kauppa-alustat ovat kuitenkin pullollaan naurettavan huonoja kansikuvia, jotka edustavat pahinta, mitä ihmiskäsi voi Photoshopilla saada aikaan: tästä massasta on erittäin tärkeää erottautua. Kansikuvan toteutukseen kannattaa sijoittaa jonkin verran aikaa, tai mieluiten palkata graafikko suunnittelemaan etukansi kirjallesi. Tämä ei tule maksamaan kovin paljoa, ja internetin kautta on helppoa ja edullista palkata freelancer-graafikko, jos et tunne valmiiksi ketään sopivaa. Ammattilainen tulee tarjoamaan parhaan ja edustavimman kannen tuotoksellesi, ja sijoitus tulee hyvin varmasti kannattamaan.

3. Julkaisualustan valinta ja hinnoittelu

Julkaisualustoja on monia, ja voit julkaista tuotoksesi useammalla alustalla. Mikäli julkaiset kirjoituksesi englanniksi, markkinat ovat tällöin paljon suuremmat, kuin myös julkaisuvaihtoehtoja on paljon enemmän. Riippuen alustasta, voit yksinkertaisesti ladata kansikuvan ja valmiin kirjaformaatin, valita hinnan ja sopimuksesi ehdot, minkä jälkeen voit saada opuksesi markkinoille. Useimmat itsejulkaisualustat ottavat prosenttiosuuden kirjasi myynnistä, esim. Amazon, Apple ja Smashwords ottavat 25 – 30 %. Joillakin alustoilla saattaa olla jäsenyysmaksu, joka pitää maksaa vuosittain, mutta saat pitää 100 % myynnin tuotoista.

Helpoimpia ja suositeltavimpia alustoja julkaisuun ja myyntiin ovat Amazon Kindle Direct Publishing, Smashwords, Apple iBooks Author, Lulu ja Suomessa vähemmän tunnettu Barnes & Noble Nook. Amazonin KDP on kuitenkin yhä suurin ja suosituin alusta, jonka markkinaosuus on yli 60 %.

Hinnoittelussa asiantuntijoiden yleisimmät neuvot ovat a) kirjan julkaisu vain niillä alustoilla, joilla kirjoittaja itse määrää tuotteensa hinnan sekä b) kirjan hinnan pitäminen kohtuullisen alhaisena: parhaat myyntituotot tulevat kirjoilta, joiden hinta on n. välillä 2,99 – 9,99 euroa. Kirjan hinta riippuu paljon itse kirjasta, ja hinnoittelussa apua kannattaa kysyä asiantuntijalta.

Linkit

Which eBook Publishing Platform is Best?

How to self-publish an ebook?

DIY: How to Self-Publish an E-book