eKirjan edut paperikirjaan verrattuna

 01.05.2016

Joillekin ajatus sähköisestä kirjasta on mahdottomuus. Paperikirjassa on jotain tuttua ja klassista, josta on vaikea luopua. Ajatus painomusteen tuoksusta ja paperin tunteesta sormien päissä kuuluu reunattomasti ajatukseen lukemisesta, samoin kuin sateiset päivät, torkkupeitot ja teekupit. Kirjat kuuluvat jokaiseen kotiin ja niiden luonnollinen ympäristö on riveittäin järjestetty kirjahylly, jonka arvoa ei voi mitata kilotavuina.

Kuitenkaan siirtymä sähköiseen lukemiseen ei ole niin valtava kuin aluksi voi tuntua, ja eKirjaan siirtymisestä löytyy aina vain lisää pieniä etuja ja mukavuuksia.

Liikkuvuus – Sähköinen kirja toimii usealla alustalla. Niin kauan kuin tiedosto on olemassa laitteella, palvelussa, pilvessä tai muualla langattoman internetin tavoitettavissa, voi sen löytää, avata, lukea ja sulkea helposti. eKirjan kanssa ei tarvitse pelätä kirjan katoamista eikä kanniskella isoa tiiliskiven painoista selluloosakönttiä mukanaan. Odottaessa omasta puhelimesta voi helposti kaivaa esille suosikkikirjan, ja aika kuluu paljon mukavammin.

Helppo löytää ja ostaa – Digitaalisten kirjojen ostaminen ja löytäminen on todella paljon helpompaa kuin perinteisen kirjan metsästäminen. Jos mieleen juolahtaa ”Olisipa kiva taas lukea se ...”, paperikirjaa ei välttämättä saa heti kynsiinsä ja sen löytäminen kirjastosta tai kirjakaupasta voi olla vaikeaa tai mahdotonta. Kirjoja ei tarvitse lähteä hakemaan erikseen kaupasta tai odotella viikkokausia tilauksia. Kirjojen selailu käy helposti kotisohvalta ja lataus onnistuu alle minuutissa. Valikoiman selailussa on myös paljon samaa huvia kuin antikvariaatissa seikkailussa.

Digitaalinen kirja kestää aina ja ikuisesti – tai ainakin kunnes akku loppuu. Akun saa onneksi ladattua lähimmästä pistorasiasta, mutta lempikirjaa voi olla vaikeampi korjata. Kovakantisista kirjoista lähtevät ennen pitkää kannet irti, vaikka opuksen kanssa yrittäisi olla kuinka varovainen tahansa. Pokkarin liiman lähtiessä alkavat irtosivut lentää, eivätkä sivujen likaantuminen ja kuluminen lisää lukunautintoa ollenkaan. Ja jos tylsistynyt koira löytää kirjan, paperisilpun ja kuolan yhdistelmästä ei saa paljoa irti.

Katosiko kohta – eKirja muistaa automaattisesti paikan, mihin jäit viime lukemalla ja oikea kohta löytyy helposti. Tietyn kohdan etsiminen kirjasta käy helposti, ja mikäli jostakin syystä niin haluaa, voi kirjasta helposti etsiä esimerkiksi, miten monta kertaa kirjailija käyttää sanaa ”tohvelieläin.”

Tilaihme – eKirja ei vie tilaa kämpässä, eikä digitaalinen kirja vie paljoa tilaa kovalevyltä. Yhdellä lukulaitteella voi olla tuhansia kirjoja valittavana, mihin yleensä tarvittaisiin kaksi seinää hyllytilaa. Esimerkiksi siivouksesta ja muuttamisesta tulee täten paljon helpompaa.

Sanakirja ja netti käsillä – eKirjan yllättävä etu on, miten helppoa on etsiä tuntemattomia sanoja tai lisää tietoa esiin tulevista asioista. Varsinkin vieraalla kielellä lukevalle on iso helpotus, jos sanakirjan saa laitteessa esille napauttamalla näyttöä.

Hinta – Kirjat ovat kalliita. Muutama vuosi sitten eKirjat olivat vielä samanhintaisia tai jopa kalliimpia kuin paperikirjat. Nykyään palvelut ovat parantuneet paljon, ja esim. Amazon ja Google tarjoavat digitaalisia kirjoja hyvin edullisesti myös suomenkielisille markkinoille. Tarjoukset ja kampanjat voivat olla hyvin edullisia, ja hyvään hintaan voi mukaan napata kokonaisen kirjasarjan. Joissakin tapauksissa paperisen kirjan hinta voi olla melkein kymmenkertainen digitaaliseen versioon verrattuna.

Ilmaiset kirjat – Lukukokemuksia voi myös napata ilmaiseksi eKirjoja myyvistä palveluista. Useimmiten ilmaiseksi tarjotaan kirjallisuuden klassikkoja Shakespearesta Tolstoihin, mutta jos vaivautuu selailemaan hakutuloksia läpi, voi myös löytää yritteliäitä ensikirjailijoita, jotka yrittävät tulla huomatuksi tarjoamalla teoksiaan ilmaiseksi.

Säästä valoa – lue pimeässä. Yksi pieni etu on, että joillakin kirjanlukijoilla on valaistu näyttö, kuten kaikilla tableteilla ja joillakin lukulaitteilla (esim. Kindle Paperwhite). Tällöin jännittävää kirjaa voi lukea myös sängyssä muita häiritsemättä.

Muuta tekstin kokoa ja fonttia – Ihmisten silmät vaihtelevat paljon, ja liian pienellä painatettu teksti käy sekä hermoille että silmille. Useimmissa kirjanlukijoissa tekstin koon ja fontin muuttaminen itseä miellyttäväksi on helppoa.

Säästä luontoa – eKirja säästää luontoa usealla tavalla. Kirjan sivuihin ei tarvita selluloosaa, eikä eKirjan takia ei metsää tarvitse pistää matalaksi, saati pyörittää saastuttavia tehtaita. eKirjaa ei myöskään tarvitse kuljettaa mantereelta toiselle, maasta toiseen tai edes kadun poikki, eikä eKirjojen kuljetukseen tarvita rekkoja, laivoja tai lentokonerahtia: luonto olisi tästä varmasti kiitollinen.

Monipuolinen – Kirjanlukija pystyy käsittelemään paljon tietoa ja erilaisia medioita, kuten artikkeleita, eLehtiä ja äänikirjoja. Esimerkiksi opiskelijalle kirjanlukija on todella käytännöllinen, kun mukana ei tarvitse kantaa kasapäin tulostettuja artikkeleita tai kirjapinoja.