Ilmaiset eKirjat

 01.07.2016

ilmaiset-ekirjat-blogikuva

Kirjallisuutta löytyy nykyään sähköisesti erittäin kohtuulliseen hintaan, mutta kuluttajan onneksi lukuelämyksiä voi löytää myös täysin ilmaiseksi useilta eri palveluntarjoajilta. Suurimmilla nettikaupoilla - kuten Amazon, Google ja Apple - on suuri valikoima ilmaisia eKirjoja, joista suurin osa on tietenkin englanninkielisiä klassikoita ikonisilta kirjailijoilta, kuten Jane Austen, Leo Tolstoi ja Mark Twain. Myös suomenkielisiä opuksia on maksutta saatavilla: viimeisimpien vuosien aikana suomenkielisten eKirjojen saatavuus on parantunut huomattavasti, ja eLibris toivoo myös parantavansa tarjonnan laatua.

Applen omien laitteiden kirjat löytyvät Applestoren kautta, ja niiden selaamiseen tarvitaan Applen oma sovellus ja lukulaite, esim. iPad tai iPhone.

Google Play -verkkokaupasta löytyy laaja valikoima eKirjoja Android-laitteille, ja valikoimasta löytyy myös ilmaisia kirjoja englanniksi sekä joitakin suomeksi.

Amazonin verkkokauppa tarjoaa valtavan määrän englanninkielisiä klassikoita ilmaiseksi. Amazonin Kindle -kirjasovellus on saatavissa ilmaiseksi mobiililaitteille. Suomenkielinen tarjonta Amazonilla on vielä hieman pienempi, ja hakutoiminnoissa olisi vielä paljon toivottavaa. Pienellä kaivamisella voi Amazonin kautta löytää myös aarteita, ja vaiva maksaa kuitenkin itsensä takaisin.

Kaupallisten tarjoajien lisäksi netin resursseista löytyy yhteisöllisesti ylläpidettyjä eKirjojen tietokantoja. Englanninkielisistä suurin on Project Gutenberg, joka on täynnä kirjoja, joihin tekijänoikeusrajoitukset eivät enää päde.

Suomenkielisistä resursseista suurin on Project Lönnrot, josta löytyy ilmaisia suomenkielisiä eKirjoja, joihin eivät myöskään päde tekijänoikeusrajoitukset. Jos esimerkiksi haluaa käsiinsä digitaalisen Kantelettaren, tämä on aivan oikea paikka.

Ilmaisten eKirjojen kautta voi digitaaliseen kirjastoonsa saada oikein hyvän alun ja järjestää itselleen viikkokausiksi lukemista, sekä huviksi että omaksi sivistykseksi.

Muutama suositeltava klassikkokirja

Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo (Pride and Prejudice)

Jane Austenin ajaton romanttisen komedian klassikko etuoikeutettujen elämästä ja yläluokan tyttärien kyynisestä avioliiton metsästyksestä. Rakastettavat hahmot ja mukaansatempaava tarina ovat pitäneet romaanin elinvoimaisena kertomuksena, joka pysyy erottamattomana osana nykypäivän läntistä kulttuuria.

W. & J. Grimm: Grimmin sadut (Grimm Fairy Tales)

Grimmin veljesten tallentamat Keski-Euroopan klassiset kansantarut ovat erottamaton osa läntistä lastenkirjallisuutta ja kulttuuriperintöä. Tuhkimo, Punahilkka sekä Hannu ja Kerttu ovat kaikki satuja, jotka voit kokea uudelleen alkuperäisinä ja huomattavasti verisempinä, groteskimpina ja traumaattisempina versioina kuin muistatkaan.

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmesin seikkailut (The Adventures of Sherlock Holmes)

Etsiväkirjallisuuden suuren popularisoijan ja edelläkävijän Doylen Sherlock Holmes on yksi klassisen kirjallisuuden kuuluisimmista ongelmanratkaisijoista. Sherlock Holmes pysyy elinvoimaisena hahmona nykypäivänäkin uusien filmatisointien ja tulkintojen kautta, joista suosituimpia on BBC:n tuore Sherlock-sarja.