Miksi valita Kindle tabletin sijaan?

 01.03.2016

Lukukokemuksessa on aina tärkeintä itse kirja. Kirjat ovat onneksi nykymaailmassa helposti saatavilla ja satojen tuhansien julkaistujen klassikoiden, jännäreiden, dekkareiden, opaskirjojen ja filosofisten magnum opusten joukosta voi jokainen löytää jotain nautittavaa. Kieli ja inhimillinen mielikuvitus ovat loputtoman seikkailun perusta, ja vaikka kirjan varsinainen formaatti on niihin verrattuna toissijainen, myös lukemisen tapa vaikuttaa kokemuksen laatuun. Lukeminen onnistuu paremmin kotisohvalta kuin äänekkäässä toimistossa, ja mitä vähemmän käsien liikkeitä lukeminen vaatii, sen parempi.

Kun valitaan lukutapaa paperi- ja e-kirjojen tai lukulaitteen ja näyttöpäätteen väliltä, puhutaan kuluttajavalinnoista. Kaikilla lukutavoilla on omat pienet etunsa ja haittansa, ja koko asia pelkistyy yksilöllisiin valintoihin. Jollekulle paperikirja ja painomusteen tuoksu ovat ehdottomat, kun taas joku haluaa kaiken viihteen samalta laitteelta. Minä itse olen huomannut, että lukeminen Kindleltä tuntuu kaikista helpoimmalta ja mukavimmalta tavalta romaanien suurkulutukseen.

Vastustin viimeiseen asti Kindlen hankkimista kuin äärikonservatiivisin amishi: paperi tuntui ainoalta oikealta paikalta latoa tuhansia sanoja peräkkäin. Ensikosketukseni otin Kindleen, kun vaimoni hankki sellaisen minulle häälahjaksi.

Aluksi kömpelö 60 punnan peruslukija tuntui kankealta. Paina nappia ja sivu menee eteenpäin. Vaihda kirjoja valikosta. Jos haluaa hakea jotain pitää avata näppäimistö...okei...uusia kirjoja pitää hakea langattoman kautta, joten siihen pitää kirjautua erikseen...ai, tällä voi tarkistaa sähköpostinkin. Eteen avautuu Gmailin mustavalkoinen selainsivu, joka näyttää lähinnä huvittavalta. Lähden hakemaan Amazonin kaupasta kirjoja luettavaksi, ja kaikki kirjat näyttävät kiinnostavilta: hintakin on alle puolet totutusta. Ostaminen on helppoa ja kirja latautuu sekunneissa. Lukiessa menee useampi tunti, ja jossakin kohtaa muistaa, että tänään pitäisi syödäkin.

Viikon sisällä Kindlestä oli tullut melkein luontainen käden fysiologinen jatke, ja sähköinen lukeminen oli tullut jäädäkseen. Lukijan näyttö oli helppo muokata mieleiseksi, ja tekstiä oli mukava lukea. Sivun vaihto vaati vähemmän liikkeitä, ja kirjan löytäminen sekä valitseminen oli vaivatonta. Laite vaati tietenkin säännöllisesti sähköä, mutta muutaman tunnin latauksella väline antoi lukea useamman viikon valittamatta akun tilasta.

E-lukemisesta on tulossa jo aika normaali lukemisen tapa, mutta valitettavasti Suomessa harvoilla on varsinaista lukulaitetta, vaikka lukukokemuksena sitä on vaikea voittaa. Useimmat käyttävät iPadia tai muuta tablettia, jotka ovat lukijan kannalta epämukavampia ja vahingollisempia silmille ja unirytmille. Kindle ja muut lukulaitteet on suunniteltu nimenomaan lukemista varten, joten ei ole yllättävää, että niiden kanssa lukeminen on ylivertainen kokemus verrattuna yleislaitteisiin. E-lukijoiden markkinoilla tuotemerkkejä ja vaihtoehtoja on useita eri hintaluokissa, mutta Amazon on valehtelematta edelläkävijä e-lukijoiden kehityksessä ja myynnissä, ja Amazonin lukulaitteet hallitsevat tuotearvosteluja.

Ohessa muutamia syitä siihen, miksi Amazon Kindle on paljon parempi lukulaite kuin tabletti tai älypuhelin:

Näyttö

Amazon Kindle on suunniteltu pitkäaikaiseen lukemiseen ja näytön katseluun, joten se käyttää E Ink -teknologiaa. Kindlen näyttö on valaisematon ja se päivittyy vain kerran jokaista käyttäjän toimintoa kohden. Näyttö ei kohdista valoa käyttäjän silmiin, joten se rasittaa huomattavasti vähemmän käyttäjän silmiä kuin mobiililaitteen kirkas näyttö. Tämä vaikuttaa myös käyttäjän uneen ja unirytmin terveellisyyteen: myöhään illalla kirkas taustavalo voi lisätä piristehormonien tuotantoa aivoissa, mikä voi aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia, unirytmin sotkeutumista tai unenlaadun heikkenemistä. Kun käytössä on Kindle, tätä ongelmaa ei ole.

Mikäli sattuu haluamaan taustavalollisen lukijan, Kindle Paperwhite ja Kindle Voyage käyttävät kehittynyttä näyttöä, jossa valo suuntautuu näytön sivulta kohti näytön taustaa, mikä mahdollistaa lukemisen pimeässä häiritsemättä muita huoneessa olijoita. Tämä ei myöskään rasita silmiä samaan tapaan kuin tabletit, joissa valo suuntautuu laitteen taustasta suoraan käyttäjän silmiin.

Kindlen E Ink -näytö on myös valoa heijastamaton, joten sitä voi lukea myös suorassa auringon valossa.

Akku

Tabletin akun kesto on jatkuvassa käytössä muutamia tunteja, joten lukuaika tabletilla on varsin rajoitettu. Tabletilla voi tietenkin lukea myös latauksen aikana, mutta latauskaapeli on yleensä aina tiellä, eikä latauksen aikana lukupaikkaa voi täysin valita mieleisekseen.

Kindle on tarkoitettu pitkäkestoiseen käyttöön ja yleensä sitä tarvitsee ladata vain muutaman viikon välein. Muutaman tunnin latauksella Kindlen akku kestää mallista riippuen 15–28 tuntia jatkuvaa lukemista, ja yleensä lataan omani noin kerran kuukaudessa.

Levytila

Kindle on erikoistunut lukemiselle, joten sen kovalevylle mahtuu kirjaformaateista riippuen n. 1000–3500 kirjaa. Tableteilla levytilaa löytyy myös hyvin kohtuullisesti, mutta sitä syövät lisäksi videot, kuvat, musiikkitiedostot, sovellukset ja muu data. Kirjojen määrässä tabletti ei välttämättä voi kilpailla, mutta sillekin pitäisi mahtua muutama sata kirjaa.

Muotoilu

Kindle on tehty pitkää käyttöä varten, joten se sopii käteen paljon paremmin kuin suuret tabletit, eivätkä kädet kipeydy lukiessa samaan tapaan. Kindlet ovat suunnilleen samankokoisia kuin perinteiset paperikirjat, joten Kindlen käsittely tuntuu varsin tutulta ja mukavalta. Vaikka tämä ei välttämättä ole tärkeintä, Kindlet ovat yleisesti noin 100 g, eli noin kolmanneksen, kevyempiä kuin pienimmät tabletit. Lisäksi sivunvaihto toimii hieman mukavammin Kindlellä ja vaati vähemmän liikettä sormilta.

Käyttöikä

Valitettava tosiasia on, että nykyään juuri mitään ei tehdä kestämään. Suunniteltu vanhentuminen on tosiasia tuotteiden suunnittelussa, mutta toiset laitteet antavat enemmän ajallisesti mitattavaa vastinetta. Tablettien käyttöikä vaihtelee tietenkin paljon, mutta realistinen elinodote ohjelmiston osalta on noin muutama vuosi. Tämän jälkeen laite sekä sen muisti ja prosessointi alkavat hidastua huomattavasti.

Kindlen käyttöikää taas on vaikea arvioida, koska ne toimivat vähän liiankin hyvin. Useimmilla netin keskustelupalstoilla käyttäjät toteavat omansa toimivan hyvin vuosien jälkeen, eikä juuri kukaan tunne ketään, jonka Kindle olisi alkanut reistailla. Yksi syy tälle on, että tablettien vamistajat tekevät laitteensa korvattaviksi – näin valmistajat saavat tuottonsa – kun taas Amazon valmistaa Kindlensä tuotannon hinnalla, ja varsinainen tuotto syntyy kirjojen myynnillä. Realistinen Kindlen käyttöikä voisi olla n. 10 vuotta, vaikka tämä on tietenkin pelkkää arvausta.

Tämä koskee Kindle-tuotteista siis kirjalukijoita, kun taas tablettien käyttöikä on vaihtelevampaa.

Tuotetakuu

Lisäksi voidaan mainita, että Amazon on kuuluisa tavasta, jolla se hoitaa asiakaspalvelunsa. Amazon on loistava asiakaspalvelija, ja useimmissa tapauksissa fyysisten vahinkojen takia tavallisessa käytössä rikki menneet laitteet korvataan.

Alkuperäinen kolmannen sukupolven Kindleni meni rikki koululaukussani, kun jokin terävä esine osui laukkuun ja rikkoi näytön. Tämä tapahtui n. 3 vuotta sitten ja olin varma, ettei tuotteen takuu korvaa vahinkoa, joka voitaisiin helposti tulkita asiakkaan vastuuksi. Amazonin asiakaspalvelija kuitenkin totesi vahingon kuuluvan ”kohtuullisen käytön” piiriin, ja sain lukijan vaihdettua seuraavan sukupolven Kindleen. Olin käytännöstä todella iloisesti yllättynyt ja helpottunut. Tämän jälkeen päätin sijoittaa 15 puntaa, ja tilasin laitteelle nahkaisen suojakotelon.

Integrointi

Amazonin Kindle toimii tietenkin sekä mobiilisovelluksena että omana lukulaitteenaan, joten vaikka omistaisi jo useamman näytön verran laitteita, uuden laitteen saa helposti integroitua osaksi elämää. Palvelu päivittää automaattisesti viimeisimmän lukutapahtuman, joten on mahdollista aloittaa uuden kirjan lukeminen älypuhelimella bussissa, jatkaa siitä työpäivän jälkeen tabletilla, ja vielä ennen nukkumaanmenoa jatkaa tabletilla kesken jääneestä kohdasta Kindle Paperwhitella.


Tämä on tietenkin vain yhden ihmisen kokemus, joka on kokeillut lukemista tableteilla, älypuhelimilla ja kolmen eri sukupolven Kindleillä. Oma lukukokemus on jokaiselle yksilöllinen, ja sinulle parhaan vaihtoehdon löydät kokeilemalla.

Meidän kauttamme saatavia Kindle-tuotteita: