Parhaat eLukijat

 18.11.2015

eLukulaitetta ostettaessa kannattaa miettiä muutamia asioita, joista hinta ei ole vähäisin. Ensinnäkin: tarvitsenko eLukijaa? Mikäli omistat älypuhelimen tai tabletin, lukumahdollisuus on jo valmiiksi olemassa ilmaisten sovellusten kautta. Tabletteja ja puhelimia ei kuitenkaan ole suunniteltu pitkäkestoista lukemista varten: niiden akku kuluu nopeammin johtuen näytön jatkuvasta päällä olosta. Myöskään fyysinen lukutilanne ei näillä laitteilla ole välttämättä mukava: ne kuumenevat jatkuvassa käytössä, ja voimakkaasti valaistu näyttö rasittaa silmiä pidemmän päälle.

eLukija on suunniteltu paremmin lukemiskäyttöön, ja useimmilla malleilla on oma ratkaisunsa myös näytön energiakulutuksen ja silmien rasituksen minimointiin, esim. Amazonin eInk-teknologia. Lukulaitteiden akku yleensä kestää myös hyvin pitkään: satunnaisella lukemisella jopa useamman viikon.

Mikäli lukulaitteen hankkiminen houkuttaa, niitä on saatavilla useilta valmistajilta useina malleina muutamasta kympistä usean sadan euron hintaan. Valikoimasta pitäisi siis löytyä jokaiselle hyvä vaihtoehto.

Vuoden 2015 parhaiden lukulaitteiden arvosteluissa on jonkin verran hajontaa, mutta parhaaksi lukulaitteiksi nousevat kohtuullisen selvästi:

  1. Amazon Kindle Voyage (halvimmillaan n. 182 e)
  2. Amazon Kindle Paperwhite (halvimmillaan n. 95 e)
  3. Amazon Kindle (n. 60 e)
  4. Barnes & Noble Nook Glowlight (n. 89 e)
  5. Kobo Aura HD (n. 134 e)

Amazonin edelläkäyvä Kindle-sarja tuntuu johtavan kilpailua selvästi: varsinkin eInk-teknologiaa ja käytettävyyttä kiitellään paljon. Paperwhite- ja Voyage-lukijoissa kiitosta saavat myös näytön sivulta tuleva valaisu, joka mahdollistaa lukemisen pimeässä ilman silmien rasitusta. Tärkeintä on tietenkin huomioida, että eLukijan ominaisuuksia tärkeämmät ovat sillä olevat kirjat. Joillekin käytettävyydessä on myös väliä sillä, vaihdetaanko sivua kosketusnäytön kautta vai sivulla olevaa nappia painamalla.

Huomioithan myös että hinta-arviot ovat arvioita, ja lukijoiden saatavuus ja toimituskustannukset tulevat vaihtelemaan kaupasta riippuen.

Vertailuja:
e-Lukijat Arvostelut
Best e-book readers of 2015
7 best e-readers of 2015/2016 UK
The Best Ebook Readers of 2015