Laitteet e-kirjojen lukemiseen

 15.06.2016

Sähköinen lukeminen, eli e-lukeminen, onnistuu varsin monenlaisilla laitteilla, jotka tiedostomuodon tuen puolesta sallivat e-kirjojen lukemisen. E-kirjoja voi lukea esimerkiksi tietokoneella (joko kannettava tai työpöytäkone), tabletilla, e-kirjan lukulaitteella tai älypuhelimella. Jos perinteisen kirjan kokoa sekä ajasta ja paikasta riippumatonta lukutilannetta pidetään vertailukohtana, luontevimmat laitteet e-lukemiseen ovat e-kirjan lukulaitteet ja tabletit.

Oikean laitteen valintaan vaikuttaa se, millaisia kirjoja on tarkoitus lukea. Jos haluaa lukea pääasiassa tekstipainotteisia, perinteisten kirjojen kaltaisia e-kirjoja, sähköinen lukulaite on hyvä valinta: lukulaitetta ei tarvitse ladata jatkuvasti, ja näytön heijastamattomuuden osalta lukukokemus muistuttaa mahdollisimman paljon painetun kirjan lukemista – sekä rasittaa vähemmän silmiä.

Tabletit soveltuvat edellä mainitun kaltaisen lukemisen lisäksi myös grafiikkaa ja muita mediaelementtejä sisältävien e-kirjojen lukemiseen. Tabletin etuna voidaan pitää myös monimediaista kirjaa luettaessa mahdollisuutta päästä tarvittaessa internetiin. Lukulaitetta valittaessa tuleekin huomioida myös se, onko laitteella tarve päästä langattomasti suoraan internetiin kirjojen latausta varten, vai riittääkö kirjojen lataaminen laitteelle sen ollessa yhteydessä tietokoneen kanssa.

Tekniseltä puolelta lukulaitteen valinnassa on tärkeää huomioida myös, mitä e-kirjojen tiedostomuotoja kyseinen laite tukee. Yleisimmin käytössä olevaksi tiedostomuodoksi on vakiintumassa ePub, jonka ulkoasu mukautuu kunakin hetkenä käytössä olevan laitteen näytön mukaisesti. Toisia yleisiä tiedostomuotoja ovat esim. PDF, MOBI, LIT ja ODF.

 

Lähteet:

http://www.sahkoinenkirja.fi/e-kirjojen-lukeminen/

http://www.sahkoinenkirja.fi/edut-ja-hyodyt/

http://klaava.fi/?page_id=579

http://klaava.fi/?page_id=578